jNews Module

There is no list available.
Joomla Extensions powered by Joobi

Facebook LOT w Szklarskiej Porębie

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Lokalna Organizacja Turystyczna apeluje, aby nie uczestniczyć w referendum w sprawie odwołania burmistrza i rady miasta.

W listopadzie 2006 roku wybieraliśmy nowy samorząd, dając mu 4 lata na realizację wyznaczonych celów. Ten czas minie w listopadzie 2010 roku i wówczas będzie najlepszy moment na ocenę tego, co zrobiono. W połowie kadencji zauważamy pierwsze pozytywne zmiany w mieście i oczekujemy na dalsze.

Uważamy, że każda władza potrzebuje opozycji. Ale opozycji konstruktywnej. Tymczasem w trakcie kampanii, inicjatorzy referendum ani razu nie zaprezentowali swoich propozycji rozwiązania niewątpliwie wielu problemów, jakie są w naszym mieście. Inicjatorzy ani razu nie pokazali, co i kogo proponują w zamian. To zmusza do refleksji i zadania pytania: o co tak naprawdę chodzi?

Powtarzamy naszą opinię sprzed kilku tygodni. Wszyscy mamy prawo nie zgadzać się z decyzjami podejmowanymi przez władze, ale to nie jest jeszcze powód, aby organizować referendum. To narzędzie demokracji powinno być wykorzystywane w sytuacjach skrajnych, kiedy zagrożony jest byt miasta. Tymczasem takiego zagrożenia nie ma. Wręcz przeciwnie. To właśnie skuteczne referendum zagraża najważniejszym miejskim inwestycjom. A odwołanie władz miasta wywoła chaos. Nowy samorząd, jeśli nawet zostanie wybrany, nie ma szans, aby zrobić coś w półtora roku. Wszystko też wskazuje na to, że miastem kierować będzie zarządca komisaryczny. To jest najgorsze z możliwych rozwiązań.

Dlatego namawiamy do tego, aby nie brać udziału w referendum. 11 stycznia 2009 roku nie bierzemy udziału w głosowaniu.

Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia

Lokalnej Organizacji Turystycznej w Szklarskiej Porębie